burcinhan yazdı:
Gençler tavada balık pişirmenin adabını birisi bize yazıversin, hamsiydi mezgitti, istavritti v.s.. Nasıl tava almalı (alüminyum-teflon) ne kadar yağ koymalı, yağ sıcak mı olmalı, balığı tavaya ne zaman dizmeli v.s..
Balığı temizledikten sonra mısır unu ve keyfe göre tuza bularsın, tavaya döktüğün zeytinyağı veya çiçek yağı ile en kısık ateşte kızartırsın abi... Burda pişirdiğin balığa göre koyacağın yağ miktarı değişir, palamuta çok yağ konmasa da olur ama küçük balıklar yağı çok çeker, normalden biraz fazla yağ konabilir...
3 ü 1 kilo gelen çipuranın iki tarafını da tavada kızartmak için yarım çay bardağından az fazla zeytinyağı kullanıyorum. Tavada kalan unlu yağa ekmek banmak gibi bir fantezi söz konusuysa (mesela ben...

) bu oran iyi oluyor, tercihe göre yağ miktarı artabilir.
Hamsi gibi balıklar yağı çok çeker o yüzden aslında yağlı yemek ile ilgili bir problem varsa bunlar fırında daha iyi olur. Zeytinyağı tadı ağır geliyorsa çiçek yağı tercih edilebilir, ben çiçek yağını sileli 14 sene oluyor...

Palamut da dilim dilim doğrandıktan sonra mısır unu ile aynı mantıkla pişebilir fark etmez. Aslında bakarsan balık pişirmenin tek numarası var abi, en kısık ateşte çok yavaş pişmeli ve kapaklı bir tava tercih edilmelidir...
Izgarada ise levrek ayrı bir dünyadır, levrek tazeyse tercihe göre pişmeden biraz yağlanıp tuzlanabilir. yine zeytinyağını pişmeden yarım saat önce balığa iyice yedirip, ızgaraya atmadan hemen önce tuzunu atmak baya iyi oluyor. Tuzu yağla birlikte atarsan eti sıkar, kayış gibi olur.
Balık zaten bu konuda fakirdir biraz, diğer et ürünleri marine etme noktasında fanteziye daha açıktır...
O ızgara salonunu açacam ölmeden inşallah, yoksa iflah olmam ben...